Brochure Tarief
Domitys_Articles26.jpg

Hoe kunt u de winterblues tegengaan?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Sommige mensen voelen zich tijdens de winter moe, verdrietig of een beetje down. Ons gebrek aan licht kan daarvan de oorzaak zijn. Kom hier te weten hoe je je kan wapenen tegen de winterblues!

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Hoe kunt u de winterblues tegengaan?

Sommigen onder ons voelen zich in de winter moe, somber en zelfs gedeprimeerd. Het gebrek aan daglicht kan hier zeker mee te maken hebben. Daarom zou lichttherapie een doeltreffende oplossing kunnen bieden tegen deze winterblues.

Licht en duisternis beïnvloeden onze biologische klok en de aanmaak van melatonine en serotonine, ook wel het ‘slaaphormoon’ en de stemmingsregelaar van onze hersenen genoemd. In het noordelijk halfrond wordt onze slaap-waakcyclus van oktober tot maart verstoord door het tekort aan natuurlijk licht. Dit wordt aangetoond door een reeks wetenschappelijke onderzoeken: te veel melatonine en te weinig serotonine, wat kan leiden tot een grotere vermoeidheid en een ‘seizoensgebonden’ neerslachtigheid. De oplossing? Dagelijkse blootstelling aan zonlicht.

Regelmatig naar buiten gaan

Het beste is om minimaal 30 minuten per dag te profiteren van natuurlijk licht. Laten we ons dus lekker warm aankleden om geen kou te vatten en het hoofd buiten te steken zodra het weer dat toelaat. Een flinke wandeling in de buitenlucht is bovendien erg goed voor ons, het advies is ook om vooral niet weg te kruipen in onze zetel, maar om door te gaan met fysieke activiteiten.

DOMITYS organiseert regelmatig uitstapjes, zoals een bezoek aan monumenten, historische locaties, bijzondere parken en tuinen enz. U kunt dus volop genieten van de schoonheid en het erfgoed van uw streek. Actief wandelen en tai chi behoren ook tot de activiteiten die wij aan de bewoners bieden.

Lichttherapie

Mocht het echt druilerig weer zijn, geen punt: lichttherapie of fototherapie kan ook binnen plaatsvinden. Er bestaan namelijk lampen van 10.000 lux die het natuurlijke zonlicht nabootsen. Deze lamp kan u aanzetten zodra u wakker wordt en zorgt ervoor dat u gedurende een half uur wordt blootgesteld aan het licht, bijvoorbeeld terwijl u ontbijt (het wordt afgeraden om rechtstreeks naar de lamp te kijken, om het netvlies te beschermen). 

Het dieet van de Inuit

Waarom lijken de bewoners van de poolgebieden geen gevolgen te ondervinden van dat tekort aan licht, terwijl ze enkele weken lang tijdens de poolnacht leven? In de loop der eeuwen heeft hun organisme zich aangepast. In tegenstelling tot de Europeanen die de neiging hebben zich te storten op zoetigheid, geven de Inuit bijvoorbeeld de voorkeur aan het eten van vette vis die rijk is aan omega-3-vetzuren, wat zorgt voor een betere hersenfunctie.

De kok van uw DOMITYS-residentie bereidt elke dag gezonde en evenwichtige maaltijden met verse seizoensproducten. Het is mogelijk in het restaurant te lunchen en/of te dineren, maar ook om de maaltijden te laten bezorgen in uw appartement.

Ander nieuws dat u misschien interesseert