Brochure Tarief
Domitys_Convivialite.jpg

Houd uw hersenen aan het werk!

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Een goed geheugen vergt oefening! Daarom bieden de DOMITYS residenties veel gelegenheden om uw hersenen te stimuleren.

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Houd uw hersenen aan het werk!

Het is belangrijk uw geheugen te blijven trainen! Daarom worden er in de residenties van DOMITYS heel wat evenementen georganiseerd om uw hersenen te stimuleren.

Uit een studie die enkele maanden geleden verscheen in het medische tijdschrift ‘British Journal of Sports Medicine’ blijkt dat sporten de beste manier is om zich te wapenen tegen cognitieve achteruitgang. Zwemmen, joggen, fitness: al deze activiteiten hebben een positief effect op de algemene capaciteit van de hersenen en dus ook op het geheugen. Het is dus belangrijk veel te sporten en uw hersenen in conditie te houden met culturele activiteiten!

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Met zowel fysieke als intellectuele activiteiten zet u uw hersenen aan het werk en traint u uw geheugen:

  • Fysieke activiteiten (joggen, zwemmen, wandelen, fietsen …) doen de zuurstoftoevoer naar de hersenen toenemen en verbeteren uw geheugen. Bepaalde activiteiten verlagen ook stress (vooral door uw slaapkwaliteit te verbeteren) en verkleinen het risico op de ziekte van Alzheimer.
  • Intellectuele activiteiten (lezen, gesprekken met vrienden, mentale rekenspelletjes en concentratiespelletjes zoals kruiswoordraadsels en sudoku’s …) stellen uw mentale conditie op de proef en stimuleren uw cognitieve functies.

Een animator in elke residentie

Elke serviceresidentie van DOMITYS heeft een voltijds animator. Die bekijkt het aanbod in het nationale animatieprogramma en kiest dan activiteiten die in de lokale context passen of populair zijn bij de residenten.

De inspanningen van de animator worden aangevuld met lessen door externe lesgevers (voor aquagym of lichte gymnastiek, tai chi …).

Drie manieren om uw hersenen te stimuleren in een serviceresidentie

Hieronder vindt u drie voorbeeldactiviteiten die goed zijn voor de hersenen en het geheugen:

  1. In de DOMITYS residenties worden leesclubs georganiseerd waar ook de buurtbewoners welkom zijn. Hier is plaats voor dialoog en debatten. DOMITYS heeft ook een aantal jaar geleden een literatuurprijs in het leven geroepen, die kan worden uitgereikt dankzij de bijdragen van de vrijwillige leescomités in de residenties.
  2. Evenementen, concerten, bezoeken aan musea of historische monumenten: zowel binnen als buiten de residentie bieden we het hele jaar door een groot aantal culturele evenementen aan voor residenten die graag op de hoogte blijven!
  3. Door regelmatig oefeningen te doen die even eenvoudig als onmisbaar zijn, kunt u geheugenproblemen beperken of voorkomen.

Onze residenties zijn ook voorzien van zwembaden, sportzalen en groene ruimten, zodat u verschillende fysieke activiteiten kunt doen.

Ander nieuws dat u misschien interesseert