Brochure Tarief
Domitys_Articles16.jpg

Laat de winter uw humeur niet bevriezen!

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Als het in de winter kouder wordt, heeft dit invloed op ons humeur en gaan we minder vaak naar buiten. Brengt u de wintermaanden liever in een gezellig kader door, waar u wordt omringd door anderen en elke dag een reden hebt om te lachen?

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Laat de winter uw humeur niet bevriezen!

Gebrek aan zonlicht, slecht weer: het is weer winter

Het gebrek aan zonlicht tijdens de wintermaanden is een belangrijke oorzaak van winterdepressie. De fotoreceptoren in onze ogen sturen informatie over het licht dat ze opvangen naar onze hersenen. Door dat licht activeren onze hersenen bepaalde functies die invloed hebben op ons humeur, bewustzijn, geheugen, alertheid, …

In de winter is er minder licht. Op een zonnige zomerdag bedraagt de lichtsterkte zo’n 50.000 tot 100.000 lux, maar in de winter daalt deze waarde drastisch: op een gemiddelde winterdag is de lichtsterkte slechts 2.000 tot 10.000 lux. En daarbij gaan we ervan uit dat het weer stabiel blijft. In een kunstmatig verlichte kamer bedraagt de lichtsterkte een weinige 500 tot 700 lux.

Het gebrek aan natuurlijk licht is niet de enige factor die het humeur van senioren in de winter kan beïnvloeden. De winter heeft ook andere gevolgen voor hun dagelijkse leven: ze zijn bijvoorbeeld minder fysiek actiefkomen minder vaak buiten en raken in zichzelf gekeerd of eten minder voedzame maaltijden omdat verse ingrediënten minder makkelijk bereikbaar zijn(minder boodschappen wegens slecht weer).

Daarbovenop zijn senioren door de winterse vermoeidheid minder alert, wat kan leiden tot valpartijen en ziekenhuisopnames – deze zorgen er op hun beurt voor dat ze zich nog slechter voelen. Maar wat als er een eenvoudige oplossing zou zijn? U kunt de wintermaanden namelijk in de dichtstbijzijnde DOMITYS-serviceresidentie doorbrengen!

Zes tips voor een goed humeur

Op basis van verschillende onderzoeken en aanbevelingen van overheidsorganen zoals hebben we zes tips verzameld waarmee u zich mentaal en fysiek goed blijft voelen, zelfs in de winter:

  1. Zoek elke dag een reden om buiten te komen.
  2. Beoefen regelmatig een fysieke activiteit. Dit vertienvoudigt het positieve effect van het zonlicht.
  3. Zoek gezelschap op, lach, praat en spreek af met vrienden.
  4. Zorg ervoor dat u voedzame maaltijden met veel eiwitten en vitamine D eet.
  5. Breng tijd door in een andere omgeving om te breken met de routine en monotonie.
  6. Probeer lichttherapie.

DOMITYS: een stimulerende omgeving in elk seizoen

Met meer dan 50 activiteiten per maand en per residentie hebben de senioren geen gebrek aan keuze, zodat ze steeds aan activiteiten kunnen deelnemen die hen echt interesseren. De maaltijden worden door onze chef samengesteld. In zijn recepten gebruikt hij graag lokale seizoensproducten, zodat onze residenten elke dag kunnen genieten van een uiterst gezonde maaltijd zonder zelf boodschappen te moeten doen of in de keuken te zwoegen.

Tot slot ontstaan er vriendschappen tijdens geanimeerde gesprekken in de salons en bibliotheken van onze residenties. Tijdens de aquagymsessies of leesclubs ontmoet u mensen met dezelfde interesses. Bij de culturele conferenties of debatten die we in de residenties organiseren, vindt u gelijkgestemden die uw mening delen.

Wilt u van dit alles proeven? Geen probleem: tijdens een tijdelijk verblijf in uw dichtstbijzijnde DOMITYS-residentie probeert u zelf het leven in een serviceresidentie uit – en bent u die deprimerende wintermaanden te slim af!

Ander nieuws dat u misschien interesseert