Brochure Tarief
Domitys_Articles24.jpg

Hoe blijf ik goed gehydrateerd in de zomer?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Net zoals het eten van 5 stuks groenten en fruit per dag, is een goede hydratatie ook essentieel, vooral bij hoge temperaturen.

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Hoe blijf ik goed gehydrateerd in de zomer?

Een goede hydratatie is essentieel om je lichaam goed te laten functioneren. Je merkt het meteen wanneer je voldoende drinkt. Je darmtransit, spijsvertering en afvoer van giftige stoffen gaan vlotter. Je hebt minder last van vermoeidheid en krijgt zelfs meer energie. In de zomer is het nog belangrijker om veel te drinken, echter hydrateert elke drank niet evenveel. Sommige dranken vermijd je zelfs beter.

Compenseer vochtverlies

Wist je dat het lichaam van een volwassene voor 60 tot 70 procent uit water bestaat? Om dit op peil te houden en uitdroging te voorkomen, moet je regelmatig ‘bijvullen’. Vooral tijdens de warmste maanden van het jaar, dan zweten we meer en verliezen we ook meer water. Als het warm is heeft ons lichaam ook meer energie nodig om te verteren. Tijdens het verteren produceer je warmte, waardoor je lichaam nog eens extra wordt opgewarmd terwijl het al tropisch warm is.

Ook niet onbelangrijk: als we ouder worden, verliezen we ons gevoel van dorst. Tegelijk nemen onze waterreserves af omdat de nieren minder goed water kunnen vasthouden.

Bij DOMITYS besteden we veel aandacht aan het fysieke – en morele – welzijn van onze bewoners. Zij kunnen 7 dagen per week en 24 uur per dag op ons rekenen: elke avond is er iemand aanwezig die je makkelijk kunt oproepen.

Een glas water op kamertemperatuur, alstublieft

Het meest dorstlessende drankje? Water. Simpelweg omdat we het water dat wordt afgevoerd door urine, transpiratie en ademhaling vervangen door…. hetzelfde! Als het erg warm is, hebben we de neiging om te kiezen voor (ijs)koud water. Helemaal fout! Als we te koud of te warm water drinken moet ons lichaam extra energie verbruiken om een normale lichaamstemperatuur van 37°C te handhaven. Als je energie verbrandt, verhoog je het gevoel van warmte en het risico op uitdroging. Het tegenovergestelde van wat je dus wil bereiken met je gekoelde drankje!

Do’s en don’ts

Je hoeft je lichamelijke watervoorraad niet alleen aan te vullen met water, veel groenten en fruit bevatten ook grote hoeveelheden water. Lang leve meloenen, watermeloenen, aardbeien, citrusvruchten, perziken, maar ook tomaten, courgettes, radijzen en komkommers. Absolute don’ts zijn zoet voedsel en gesuikerde drankjes. Ze zijn vochtafdrijvend en stimuleren de productie van urine, dus van vochtverlies. Hetzelfde geldt voor cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola.

Bij Domitys ben je er zeker van dat je, onafhankelijk van het seizoen, op een passende manier eet. De chefs van DOMITYS bieden je elke dag een ruime keuze aan gerechten – minimum 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts- aan, dit bereid in overleg met diëtisten. We gebruiken voornamelijk verse en seizoensgebonden producten van lokale producenten. Natuurlijk passen de chefs de menu’s aan op maat van jouw dieet, bijvoorbeeld wanneer je geen zout mag eten. Het eindresultaat? Elke dag genieten van een lekkere, gezonde en evenwichtige maaltijd.

Ander nieuws dat u misschien interesseert