Brochure Tarief
Domitys_Articles13.jpg

Hoe vind ik de juiste serviceflats of serviceresidentie voor mijn ouders?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Een serviceresidentie kiest u best niet te haastig. Er zijn immers heel wat verschillende concepten. Hier vindt u de nodige tips om rustig de ideale serviceresidentie te kiezen.

  1. / Nieuws
  2. / Domitys nieuws
  3. / Hoe vind ik de juiste serviceflats of serviceresidentie voor mijn ouders?

Misschien voelen ze zich eenzaam of is hun huis te groot geworden. Misschien willen ze actiever zijn zonder hun onafhankelijkheid op te geven, of misschien willen ze gewoon comfortabeler en veiliger wonen. Er zijn talloze redenen waarom senioren kunnen beslissen dat ze willen verhuizen.

Maar die beslissing nemen ze niet altijd spontaan. Hun entourage is erg belangrijk: ze denken mee, gaan samen met de serviceflats of serviceresidenties bezoeken en spelen een rol bij de uiteindelijke beslissing. Zoekt u een serviceresidentie voor uw ouders? Dan leest u hier alles wat u moet weten om de juiste keuze te maken.

De keuzecriteria voor een serviceresidentie bepalen

Stel om te beginnen een lijst op met de criteria die uw naaste het belangrijkst vindt. Kies maximaal een tiental criteria en rangschik ze volgens prioriteit. Iedereen die ooit een woning heeft gezocht, weet het wel: soms bestaat de ideale oplossing gewoon niet, of is deze niet onmiddellijk beschikbaar. Dat is geen ramp! Er zijn verschillende verblijfsopties voor senioren in het hele land.

Enkele van de belangrijkste criteria waarmee u rekening kunt houden, zijn de locatie van de serviceresidentie, de afstand tot de woningen van de kinderen, het aanbod diensten ‘à la carte’ die de bewoners kunnen bestellen bovenop de huurprijs (catering, welzijn enz.), het aantal activiteiten en animaties die elke maand worden aangeboden, de kwaliteit en diversiteit van de dienstruimtes (restaurantzaal, salon-bibliotheek, sportzaal, zwembad, …) en het woningtype (T1, T2, T3, …). Met deze eerste stap bepaalt u de geografische straal waarbinnen u gaat zoeken. Daarna beperkt u de lijst tot drie tot vier residenties aan de hand van de gekozen criteria.

Een of meer serviceresidenties bezoeken voordat u beslist

Tijdens de tweede stap bezoekt u de residenties.

Zo komt u meer te weten over de geschiedenis van de residentie, de kwaliteit van het onthaal en de houding van het personeel. U kunt de kwaliteit van de geleverde prestaties beter inschatten (kwaliteitsvolle materialen of niet, mogelijkheid om de woning te personaliseren). En tot slot kunt u zich een beeld vormen van de mensen die in de residentie wonen. Er bestaan heel wat vooroordelen over serviceresidenties, die vaak (ten onrechte) worden verward met medische rusthuizen. Vraag aan het begin of einde van uw bezoek een brochure of documentatie, zodat u deze aan uw ouders kunt laten zien.

Persoonlijk advies om de juiste serviceresidentie te kiezen

De derde en laatste stap: zodra uw naaste een residentie heeft gekozen, voert u een persoonlijk behoeftenonderzoek uit. De serviceresidenties van DOMITYS bieden systematisch een afspraak met een adviseur aan, zodat u al uw vragen kunt stellen. Dit is ook het perfecte moment om de werkelijke behoeften van de toekomstige resident in kaart te brengen, te bepalen welke diensten hij het dringendst nodig heeft, … Kort gezegd: de DOMITYS-residenties bieden een echte kant-en-klare service. Wacht dus niet langer en ontdek welke DOMITYS-serviceresidentie het dichtst bij u in buurt ligt!

 

Ander nieuws dat u misschien interesseert