Brochure Tarief
Domitys_Articles22.jpg

Hoe kaart ik het onderwerp ‘serviceresidentie’ aan?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Kent u iemand met een hogere leeftijd en denkt u dat deze persoon er baat bij zou hebben om naar serviceflats of een serviceresidentie te verhuizen? Hier vindt u enkele tips om het onderwerp aan te kaarten.

  1. / Nieuws
  2. / Domitys nieuws
  3. / Hoe kaart ik het onderwerp ‘serviceresidentie’ aan?

Stel het gesprek niet uit tot morgen

Voelt uw naaste zich eenzaam thuis, heeft hij niet genoeg energie om bepaalde dagelijkse taken uit te voeren of heeft hij gewoon een comfortabele woning nodig die beter aangepast is aan zijn profiel? Er zijn tal van redenen waarom we iemand kunnen voorstellen naar een serviceresidentie te verhuizen.

Toch kan deze persoon zich verzetten tegen het idee om naar een residentie te verhuizen: misschien voelt hij zich nog gezond genoeg om op dezelfde manier verder te leven of heeft hij een vertekend beeld van dit soort residenties. Verlies van vrijheid, verplicht deelnemen aan animatie, samenwonen met erg afhankelijke senioren: er doen erg veel vooroordelen over serviceresidenties de ronde.

Betekent dit dat u het onderwerp dan maar niet moet bespreken? Natuurlijk niet. Het is net belangrijk dat u het onderwerp ‘verhuizen’ aankaart, zonder rond de pot te draaien en zonder iemand een schuldgevoel aan te praten.

  • Het heeft geen nut te wachten op het ‘juiste moment’, want het ‘juiste moment’ bestaat niet.
  • Bovendien kan er op elk moment een ongeluk gebeuren in de woning indien u te lang wacht.

Stel het gesprek dus niet te lang uit en praat er zo snel mogelijk over. Maar gooi het onderwerp ook niet te vaak op tafel. Waarom? Dat leest u verder in dit document.

Toon empathie en begrip

Het is cruciaal dat u de boodschap juist overbrengt. Er bestaat geen standaarddialoog die u in het echte leven kunt knippen en plakken. Gebruik gewoon de woorden die volgens u het best passen en haal waargebeurde voorbeelden aan.

Bijvoorbeeld: toen de betrokken persoon tijdens de paar sneeuwdagen afgelopen winter geen boodschappen kon doen, toen hij na een valpartij niet meer kon opstaan tot de buren hem overeind hielpen, …

Leg de nadruk op de voordelen van een residentie

Denk eraan: het is belangrijk dat u uw naaste geruststelt. Gebruik alle middelen die u ter beschikking hebt (brochure, website, video, geschreven getuigenissen, foto’s van residenten, …) als voorbeeld.

  • Wanneer uw naaste naar een serviceresidentie verhuist, verliest hij niets wat hij belangrijk vindt aan zijn huidige leefwijze (zijn tijd vrij indelen, eten wat hij wil, in alle rust leven, …).
  • Integendeel: een serviceresidentie biedt heel wat voordelen, zoals een comfortabele en aangepaste woning, permanente aanwezigheid van mensen zonder het privéleven van de residenten te storen, een uitgebreid en gevarieerd animatieprogramma, enzovoort. Leg al deze voordelen van de serviceresidentie uit.

Serviceflats laten bezoeken en vergelijken

De beste manier om personen op leeftijd warm te maken voor een serviceresidentie is door samen verschillende residenties te bezoeken. Ontdek, vergelijk, bespreek: deze concrete stap zorgt er meestal voor dat de persoon op leeftijd van mening verandert over het onderwerp.

Blijf volhouden

Rome is niet op een dag gebouwd. Blijf volhouden en bespreek het onderwerp gedurende een tijd. Steun de betrokken persoon en vergeet niet dat de eindbeslissing tenslotte bij hem ligt.

 

Ander nieuws dat u misschien interesseert