Brochure Tarief
Domitys_Articles25.jpg

Wat eten we wanneer het warm is?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Bij warm weer vermindert onze eetlust. Waarom? Welke voedingsmiddelen kunnen we dan nemen om toch te zorgen voor een goede voeding? Volg de richtlijnen hieronder!

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Wat eten we wanneer het warm is?

Waarom voelen we ons moe na een maaltijd? Omdat de vertering een aanzienlijke hoeveelheid energie vraagt van ons organisme. En dat niet alleen: ons spijsverteringssysteem functioneert ongeveer als een verwarmingsketel, dus deze energieproductie verhoogt de lichaamstemperatuur. Als gevolg daarvan probeert ons lichaam, wanneer het warm is, deze temperatuur te regelen door de eetlust te verminderen. Maar zou het dan niet beter zijn om niets te eten? Natuurlijk niet. Het enige wat we hoeven te doen, is ons voedingspatroon aanpassen.

Eet kleine porties

Het eerste advies is de inspanningen die het lichaam bij elke maaltijd moet leveren, tot een minimum te beperken. Dit doen we door de hoeveelheid die we eten te verminderen en door deze kleinere porties te verdelen over de hele dag. Maak de drie hoofdmaaltijden – ontbijt, lunch, diner – lichter en geniet van een lichte maaltijd halverwege de ochtend, en ook in de middag.

In het restaurant van de residenties van DOMITYS bent u elke dag welkom voor de lunch en het diner. Maar bovendien kunt u ‘s middags een aangename pauze in de bar houden met een Entract’Gourmand. Doet u mee met een van de talloze activiteiten en animaties die elke maand aangeboden worden aan de bewoners en aan de senioren uit de buurt? Meestal kan u vóór of na deze activiteiten een lichte maaltijd gebruiken.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

In samenhang met deze eerste richtlijn, is het tweede advies voedingsmiddelen te eten die licht verteerbaar zijn. Vermijd bij warm weer daarom gerechten die te vet en erg zoet zijn. Voorbeelden? Eet liever kip, kalkoen of vis dan rood vlees, neem liever een appel dan een muffin en rijst in plaats van frieten, vul uw bord volop met groenten zoals prei, broccoli, asperges, champignons, spinazie… deze bevorderen de spijsvertering en zorgen voor een goede gezondheid.

Een verfrissend recept

Niets zo goed als deze adviezen in de praktijk te brengen en te smullen van een heerlijke salade die zowel licht als lekker is. Doe uw schort aan en duik de keuken in!

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 140 g kipfilet
  • ½ avocado
  • ½ klein sjalotje
  • Rucola
  • Enkele gedroogde tomaten
  • Pijnboompitten
  • Citroen
  • Olijfolie
  • Zout en peper van de molen

Bereiding

  • Snij de kipfilet in kleine dobbelsteentjes en bak deze met een beetje olijfolie in een koekenpan. Zet opzij.
  • Haal het vruchtvlees van een ½ avocado met een soeplepel uit de schil en snij het in stukjes.
  • Hak het sjalotje fijn.
  • Rooster de pijnboompitten droog.
  • Pers het sap uit de citroen.
  • Leg de rucola op het bord, voeg de dobbelsteentjes kipfilet (warm, lauw of zelfs koud), de avocado, het sjalotje en de gedroogde tomaten toe. Besprenkel het geheel met enkele streepjes olijfolie en citroensap en voeg zout en peper toe. Bestrooi met de pijnboompitten.
  • Smullen maar!

Tip: u kan de kip ook vervangen door rauwe of gerookte zalm. Vervang in dat geval de gedroogde tomaten door radijsjes.

Ander nieuws dat u misschien interesseert