Brochure Tarief
Domitys_Tarieven.jpg

Een verblijf boeken, zelfs op het laatste moment!

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Weg uit het ziekenhuis en wat rust nodig? Of gewoon ontspanning? Een tijdelijk verblijf in een serviceresidentie is in minder dan een dag geregeld.

  1. / Nieuws
  2. / Leven in een residentie
  3. / Een verblijf boeken, zelfs op het laatste moment!

Moet u na een ziekenhuisopname of door onverwachte omstandigheden in een serviceresidentie verblijven? Dan kunt u dit verblijf regelen in minder dan 24 uur.

Noodsituaties … die niet altijd van medische aard zijn

Als patiënten op leeftijd op de dienst spoedgevallen worden opgenomen, heeft dat niet altijd een medische oorzaak. Er zijn ook sociale oorzaken (sociaal isolement, een te klein inkomen, verlies van mobiliteit enz.) die een belangrijke rol spelen. Door deze sociale factoren kan een tijdelijke verzwakking of een onschuldige valpartij escaleren tot een spoedgeval in het ziekenhuis.

Daarna is het ziekenhuis of rusthuis niet altijd de gepaste oplossing. Nog erger: een ziekenhuisverblijf kan ervoor zorgen dat de persoon in kwestie sneller afhankelijk wordt van anderen. Dit wordt het ‘na-valsyndroom’ bij ouderen genoemd.

Senioren opvangen in minder dan 24 uur

In deze omstandigheden is het soms beter om andere woonmogelijkheden te bekijken als er geen medisch gevaar (meer) is.

De serviceresidenties van DOMITYS kunnen senioren in minder dan 24 uur tijd opvangen (onder voorbehoud van beschikbare woningen). Dit engagement hoort thuis in een reeks:

  • Het team van de residentie reageert binnen het uur na de oproep van de senior of zijn/haar familie, van maandag tot en met zaterdag en voor aanvragen die zijn ingediend tussen 9 en 17 u., uitgezonderd feestdagen.
  • Het team evalueert de behoeften in de gewenste omgeving (in de woning van de persoon zelf, bij een familielid, in het ziekenhuis, in de serviceresidentie).
  • Het team neemt contact op met de medische, paramedische en sociale teams, steeds in overleg met de gezondheids- en/of sociale contactpersoon.

Teams opgeleid om te reageren op gevaarlijke situaties

Serviceresidenties voor personen op leeftijd zijn een tweedelige oplossing:

  • Enerzijds is hulp nooit ver weg in deze residenties. Zo heeft het team een EHBO-opleiding gevolgd en worden de nieuwste waarschuwingstechnologieën bij valpartijen gebruikt. Bewoners worden dus snel geholpen bij ongevallen.
  • Anderzijds blijft een appartement in een residentie ook gewoon een woning. Dit betekent dat de persoon op leeftijd zelfstandig kan blijven wonen en zelf zijn dag kan indelen. Hij moet zijn oude gewoonten of taken niet overlaten aan het medische of zorgteam van een ziekenhuis.

Dit fenomeen van ‘de controle verliezen’ zorgt ervoor dat mensen na een ziekenhuisopname moeilijker naar hun eigen woning terugkeren. Wanneer mensen hun houvast verliezen (maaltijd- en slaapuren, dagelijkse uitstappen enz.), kan het een bijzonder grote uitdaging zijn om thuis de draad weer op te pikken. Na een verblijf in een serviceresidentie voelt deze overgang veel minder bruusk aan.

Ander nieuws dat u misschien interesseert