Brochure Tarief
Domitys_Articles8.jpg

Risico op valincidenten: voorkom ze met de juiste voorzorgen!

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Er zijn verschillende manieren om het risico op vallen te vermijden of te voorzien. Dit zijn de gepaste reacties.

  1. / Nieuws
  2. / Leven in een residentie
  3. / Risico op valincidenten: voorkom ze met de juiste voorzorgen!

Elk jaar komt één op de drie senioren van 65 jaar of ouder ongelukkig ten val. Daarom is het noodzakelijk om uw leefomgeving en gewoonten vanaf een bepaalde leeftijd aan te passen.

Uw woning aanpassen

In uw leefomgeving kunnen overal gevaren schuilen. Een tapijt dat wegglijdt, een te steile trap, een slecht ingerichte badkamer: er zijn talloze factoren die het risico op valicidenten  in de woning kunnen verhogen.

Daarom is het aangeraden om vanaf een bepaalde leeftijd een woningdiagnose te laten uitvoeren door een ergotherapeut. Een professional kan u aanraden wat u moet doen om uw woning aan te passen naarmate u ouder wordt, van de eenvoudigste aanbevelingen (de slaapkamer naar het gelijkvloers verhuizen, tapijten weghalen, een leuning bij het toilet installeren, …) tot het meest complexe advies (een traplift installeren, de badkamer herinrichten, …).

Maar deze werken kunnen duur blijken, voor overlast zorgen (met name lawaai) en betekenen dat u uw woning grondig moet aanpassen, waardoor het zelfs minder aangenaam kan worden om er te wonen … zelfs als ze daardoor veiliger wordt. Om deze obstakels te overwinnen, is het soms beter om te verhuizen naar een reeds aangepaste woning. De DOMITYS-residenties bieden comfortabele woningen die aangepast zijn aan een verminderde autonomie. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes die eveneens  ontworpen zijn, gericht op  het welzijn van senioren.

Uw gewoonten aanpassen

Valincidenten zijn niet te voorspellen. In het alledaagse leven schuilt dit risico overal. Betere voeding, regelmatig fysieke activiteiten uitoefenen, een vriendennetwerk en regelmatig contact met uw buren: er zijn heel wat voorzorgen die u kunnen helpen het risico op valincidenten te verkleinen.

In de DOMITYS-residenties kunt u evenwichtige, door voedingsdeskundigen samengestelde maaltijden krijgen, sporten in een aangepaste omgeving (lichte gymnastiek, aquagym, wandelen, …) en nog veel meer.

Snel reageren bij valincidenten

Uit een recent onderzoek van de Canadese universiteit van Waterloo blijkt dat senioren twee keer zoveel tijd nodig om te reageren wanneer ze vallen. Hun veranderde waarneming verhindert dat ze snel kunnen reageren, waardoor het risico dat ze ernstig verwond raken, groter wordt.

Het is dus cruciaal dat u na een valpartij snel iemand in de buurt kunt waarschuwen. Wat als u bijvoorbeeld niet meer kunt opstaan, dringend een medisch onderzoek moet laten uitvoeren of gewoon nood hebt aan een gesprek na een traumatische gebeurtenis, zoals een valpartij in uw woning?

  • Natuurlijk kunnen uw partner of buren u helpen. Maar ze zijn niet altijd sterk genoeg en hebben niet altijd genoeg EHBO-kennis om de juiste beslissing te nemen.
  • U kunt uw woning zelfs uitrusten met een alarmsysteem dat verbonden is met een hulpplatform op afstand. Maar niet iedereen draagt deze armband of ander middel op elk moment en de interventietijd kan redelijk lang zijn.

Bij DOMITYS is er de klok rond een team aanwezig. Dit team heeft een EHBO-opleiding gevolgd en kan binnen enkele minuten ingrijpen, en dat niet alleen in de woning, maar ook in de gemeenschappelijke ruimten en de omgeving van de residentie. Het alarmsysteem  ziet eruit als een horloge en valt dus niet op.

Ander nieuws dat u misschien interesseert