Brochure Tarief
Domitys_Articles2.jpg

Uw woning aanpassen, hoeveel kost dat?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Het aanpassen van uw woning gaat met kosten gepaard. Helaas lost dit niet alle problemen op.

  1. / Nieuws
  2. / Het seniorenleven
  3. / Uw woning aanpassen, hoeveel kost dat?

Wanneer het minder goed lukt om zelfstandig te wonen, is het soms noodzakelijk om uw woning aan te passen. Maar de kosten van deze aanpassingen mag u niet onderschatten.

De stappen van een aanpassingsproject

De aanpassing van een woning verloopt meestal in drie stappen:

  • Begin met een lijst te maken van alle gevaarlijke zones in uw woning (inkomhal, natte ruimtes, trappen …). Voer de eerste eenvoudige werken uit: vervang uw deurmat door een extra dunne antislipdeurmat, vervang klapdeuren door schuifdeuren, installeer twee relingen langs uw trap in plaats van eentje …
  • Met de hulp van een ergotherapeut kunt u de woning volledig doorlichten. Aan de hand hiervan kunt u een offerte aanvragen bij een aannemer. Vanaf nu wordt het iets ingewikkelder. Soms moet u meer ingrijpende werken uitvoeren (bv. de badkuip vervangen door een inloopdouche) of is de oplossing minder mooi (bv. uw slaapkamer naar de woonkamer verhuizen omdat u op een verdieping sliep).
  • De uitvoering van de geplande werken.

Een prijskaartje van duizenden euro’s

De prijzen van een aanpassingsproject kunnen sterk uiteenlopen, maar liggen vaak in de duizenden euro’s.

Voor een eengezinswoning of een appartement van ongeveer 75 m² schatten we dat de werken tussen 6000 en 10.000 euro kosten.

Daarom zijn senioren minder geneigd om zelfs de eenvoudigste aanpassingswerken uit te voeren. Dit is nochtans nodig om het risico op vallen te verkleinen.

U kunt uw woning aanpassen, maar niet uw omgeving

Heel wat mensen op leeftijd weigeren hun woning aan te passen, deels om financiële redenen. Bovendien is het technisch niet altijd mogelijk om de nodige werken uit te voeren. Het is bijvoorbeeld moeilijk om een ruime inloopdouche te installeren in een kleine badkamer.

En hoewel de woning wel kan worden aangepast, is het onmogelijk om de omgeving te veranderen (locatie van openbaar vervoer en winkels in de buurt …). Serviceresidenties vormen een ideaal antwoord op deze situatie: ze bieden een reeks diensten (schoonmaak, wasserij, catering, animatie …) in een unieke en veilige omgeving.

Ander nieuws dat u misschien interesseert