Brochure Tarief
Domitys_Articles4.jpg

Uw woonbudget beheren na uw pensioen

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Veranderen van woning biedt zoveel keuzemogelijkheden als uw budget toelaat. Het komt erop aan een thuis te vinden voor een betaalbare prijs.

  1. / Nieuws
  2. / Het seniorenleven
  3. / Uw woonbudget beheren na uw pensioen

Thérèse, 84 jaar, is sinds kort weduwe. Haar twee kinderen hebben het ouderlijke nest vele jaren geleden verlaten.

Thérèse kan zich dus moeilijk voorstellen hoe ze in haar eentje haar grote huis in een buitenwijk van Lille moet onderhouden. Ze wil dan ook verhuizen, want alles op deze plek herinnert haar aan haar man en het huis ligt ver van het openbaar vervoer. Voor Thérèse is verhuizen niet alleen een levenskeuze, maar ook financieel noodzakelijk.

Huis of appartement: het kan een gepeperde rekening worden

Wat een huis of appartement betreft, kan de rekening snel omhoog schieten en onhoudbaar worden, vooral wanneer u alleen al deze kosten moet dragen:

  • Onderhouds- en herstellingswerken (schoonmaak, tuinonderhoud …);
  • Water, gas, elektriciteit en andere brandstoffen;
  • Verzekeringen en andere contracten (beveiliging, assistentieservice …);
  • Kosten voor het onderhoud en de vervanging van huisraad;
  • Lokale belastingen (kadastraal inkomen, gemeentebelasting …);
  • Eventuele aanpassingswerken door een verminderde autonomie (installatie van relingen aan de trap of het toilet, verbouwingen in de badkamer …);
  • Enz.

De woonkosten nemen een grote hap uit het budget van senioren. En daarbij komen nog vervoerskosten wanneer de plaatselijke diensten moeilijk bereikbaar zijn.

Nood aan een kleinere woning waar goed over nagedacht is

Niet alleen op financieel vlak kan een woning een blok aan het been van senioren worden: vaak voelen ze zich onwennig omdat hun woning te groot en moeilijk te onderhouden wordt. Velen voelen dat het hen gewoon niet meer lukt.

Daarbij kan blijken dat het huis of appartement niet goed voorzien is voor bewoners met een gevorderde leeftijd. Zult u morgen die trap nog op kunnen naar de slaapkamer op de eerste verdieping? Kunt u overmorgen uw benen nog over de rand van de badkuip tillen?

In deze omstandigheden is verhuizen naar een kleinere maar beter aangepaste woning een van de beste oplossingen. Zo kan uw woonbudget naar omlaag en gaat u tegelijk de toekomst comfortabeler tegemoet. Bovendien komt er zo een grotere woning vrij voor een gezin dat nu krap woont in een klein appartement … In het Engels hebben ze hier zelfs een woord voor: downsizing.

Een goed beheerd woonbudget in een seniorenresidentie

In een serviceresidentie wordt alles aanzienlijk eenvoudiger. Bij DOMITYS omvat uw huurprijs bijvoorbeeld ook uw huurlasten en toegang tot de Club-lokalen (salon/bibliotheek, fitnesszaal, zwembad …). U weet op voorhand welk bedrag u maandelijks betaalt.

Afscheid nemen van een oude woning om te verhuizen naar een serviceresidentie is een keuze die steeds meer mensen maken. En u? Bent u klaar om de sprong te wagen?

Ander nieuws dat u misschien interesseert