Brochure Tarief
Domitys_Articles1.jpg

Hoe kan u vermoeidheid in de winter voorkomen?

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

In de winter hebben we vaak meer last van vermoeidheid. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kunnen we dit energietekort, waarvan we zowel lichamelijk als geestelijk last hebben, tegengaan? Hierbij enkele goede gewoonten.

  1. / Nieuws
  2. / Goed leven
  3. / Hoe kan u vermoeidheid in de winter voorkomen?

In de loop der tijd worden we steeds gevoeliger voor de meer uitgesproken weersomstandigheden. Wanneer het echt koud is en de dagen donkerder zijn, kunnen we ons zowel lichamelijk als geestelijk moe voelen. Wat is de reden hiervan? En hoe kunnen we deze vermoeidheid tegengaan en onze levenslust weer terugvinden? Laten we goed voor onze lichaam en onze geest zorgen en naar hen luisteren!

Doorgaan met bewegen

Waarom is het nodig om in de winter aan sport te doen? Om twee redenen. Allereerst zorgt de kou ervoor dat ons hart een grotere inspanning moet leveren om onze bloedvaten te voeden en op die manier ons lichaam te verwarmen. Dankzij regelmatige lichamelijke activiteit krijgt ons hart een beetje hulp hierbij en worden onze hart- en vaatspieren versterkt. De tweede reden is dat sportbeoefening het vrijkomen van endorfinen stimuleert. Deze worden soms ‘gelukshormonen’ genoemd: een piek in de productie van endorfinen geeft namelijk een gevoel van welbehagen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Zwemmen en aquagym zijn enkele activiteiten die zeer geschikt zijn om het gehele lichaam te activeren, op een rustige manier. Bij DOMITYS kan u beide activiteiten het hele jaar beoefenen, want het zwembad is voor de bewoners geopend van 8 tot 20 uur en de lessen aquagym (ook te volgen indien u niet kan zwemmen) worden 1 keer per week gegeven.

Lekker eten

Ons lichaam is vergelijkbaar met een motor: in het koude seizoen heeft het soms moeite om op te starten en werkt het een beetje te vaak op halve kracht. Om goed te functioneren, moet ons hart niet alleen goed worden onderhouden maar heeft het ook de juiste brandstof nodig. Moeder Natuur biedt ons talloze ‘antivermoeidheids’-vruchten en -groenten aan om ons weer op krachten te doen komen. Voorbeelden? Citrusvruchten (mandarijntjes, clementines, sinaasappels e.d.) en kool (spruitjes, broccoli, bladgroente, bloemkool e.d.) zijn rijk aan vitamine C. Gedroogde vruchten en noten (walnoten, hazelnoten, kastanjes, amandelen e.d.) bevatten veel antioxidanten. Ideaal om onze weerstand een oppepper te geven!

De koks van de DOMITYS restaurants kiezen de ingrediënten van hun gerechten afhankelijk van het seizoen. Ook houden zij rekening met de specifieke diëten van de bewoners (vetarm, zonder suiker of zonder zout). Alle maaltijden – ontbijt, lunch en diner – worden ter plekke bereid en op een bord geserveerd. U kan uw maaltijd gebruiken in het restaurant of in uw appartement laten bezorgen.

Ontspannen

Om vermoeidheid te voorkomen, is het noodzakelijk om goed te slapen. Bepaalde activiteiten zorgen ervoor dat lichaam en geest kunnen ontspannen, zodat u gemakkelijk inslaapt en profiteert van een verkwikkende nachtrust. Yoga leert ons bijvoorbeeld stress te verminderen (een van de belangrijkste oorzaken van geestelijke vermoeidheid) en om rustiger te leven. Het goede nieuws? Yoga kunt u op elke leeftijd beoefenen, dit omdat deze techniek verschillende vormen biedt en het kan worden aangepast aan elke lichamelijke conditie.

Behalve yoga bieden de residenties van DOMITYS talloze andere ontspanningsactiviteiten, zoals sofrologieontspanningsoefeningen, zelfmassagehandverzorging enz. Ook worden er schrijfworkshops, spelletjes voor de algemene ontwikkeling e.d. georganiseerd. Tijd doorbrengen in het gezelschap van de andere bewoners is ook uitstekend voor de stemming!

Ander nieuws dat u misschien interesseert