Brochure Tarief
Domitys_Combien_Ca_Coute.jpg

Ze zei me dat ze hier veel vroeger zou gekomen zijn indien ze dit gekend had!

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Daniels moeder heeft met volle overtuiging gekozen om zich te installeren in een Domitys residentie. Hij vertelt graag over hoe dit verlopen is en hoe goed zijn moeder zich voelt in haar nieuwe omgeving.

  1. / Nieuws
  2. / Getuigenissen
  3. / Ze zei me dat ze hier veel vroeger zou gekomen zijn indien ze dit gekend had!

Daniels moeder heeft met volle overtuiging gekozen om in een Domitys residentie komen wonen. Hij vertelt graag over hoe dit verlopen is en hoe goed zijn moeder zich voelt in haar nieuwe omgeving.

«Zo’n vijf jaar geleden heeft mijn mama thuis haar dijbeen gebroken bij een val. Toen besefte ze dat het moeilijk zou worden om op haar 85ste alleen te blijven wonen. We hebben samen een aantal rust- en verzorgingstehuizen bezocht, maar die konden ons niet overtuigen. Je moet weten dat mijn mama in die tijd heel fit en actief was, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik zag het echt niet zitten om haar in zo’n instelling te laten wonen.»

Op een dag kreeg Daniel Vanderborght toevallig een brochure van de Domitys serviceresidenties in zijn handen. Dit concept is afgestemd op de zelfstandigheid van de residenten in hun appartement, met een hele waaier aan diensten à la carte. Deze aanpak bekoorde de familie meteen: «Zo kon mama zelfstandig blijven én zich tegelijk gerust voelen terwijl ze niet in een medische omgeving hoefde te wonen.» De overgang naar haar nieuwe leefuniversum verliep vlot en Mevrouw Vanderborgt settelde zich snel.

Een volwaardig sociaal leven

«Eigenlijk vreesde ik in het begin dat het gezelschap van minder actieve mensen haar conditie zou verminderen, maar hier gebeurde net het omgekeerde.» De tachtigjarige dame leefde daarvoor namelijk een tiental jaren helemaal alleen. Daarbij zag ze uitsluitend familieleden en ging ze enkel naar buiten om wat boodschappen te doen. Toen ze in haar nieuwe omgeving aankwam, was er onmiddellijk verandering te zien, tot grote vreugde van haar zoon: «Op sociaal vlak veranderde alles voor haar. Ze nam deel aan activiteiten en maakte snel nieuwe vrienden. Ze zei me dat ze hier veel vroeger zou gekomen zijn indien ze dit gekend had.»

De zoon die zo bezorgd was over het welzijn van zijn mama waardeert vooral de filosofie van Domitys: «Als je mensen om je heen wil, kan dat. Wil je liever niet meedoen aan activiteiten, dan doe je dat gewoon niet. Je bent vrij.» Deze vrije, maar toch veilige omgeving was voor de familie buitengewoon geruststellend. Terwijl andere mensen vaak opgescheept zitten met een schuldgevoel omdat ze hun ouders hun huis doen verlaten, voelt Daniel alleen blijdschap en opluchting omdat hij ziet hoe gelukkig zijn moeder is in haar nieuwe omgeving.

Activiteit en wellness

Als je vraagt wat voor hem het grote verschil maakt tussen een Domitys serviceresidentie en een andere oplossing, dan is het de joviale sfeer die er heerst die hij als eerste aanhaalt. Het is een ingesteldheid die je ook voelt tijdens de activiteiten en die overstraalt op de residenten. «Het is hier echt een beetje zoals in een bubbel. Een plek waar je je goed voelt en waar je verzorgd en verwend wordt. Bijvoorbeeld? Soms komen we hier lunchen met mama en dan voelen we ons net of we op restaurant zijn; het is zo aangenaam! Er is ook een zwembad, heel mooi ingericht, en wij mogen hier ook komen zwemmen. In het begin ben ik regelmatig meegegaan als mama ging zwemmen. Dat waren magnifieke momenten samen.»

Vandaag is Mevrouw Vanderborght 90 jaar. Haar gezondheid is oké, maar ze heeft wel bepaalde verzorging nodig en in de toekomst zal dat nog toenemen. Kan de formule van de Domitys serviceresidenties deze evolutie aan? Het antwoord is duidelijk ja! «Ik begon me zorgen te maken dat ze misschien zou moeten verhuizen om zeker te zijn van de nodige bijstand. Toen ik het hier bij Domitys daarover had, hebben ze me verzekerd dat ze daarvoor een dienst op maat hebben, zoals een thuiszorg. Hoe dat precies in elkaar zit, zullen we nog bespreken, maar ik vind het alvast geruststellend te weten dat Domitys flexibele oplossingen biedt waardoor residenten zo lang mogelijk hier kunnen blijven wonen.»

Interview: Plus.be

Ander nieuws dat u misschien interesseert