Brochure Tarief
Domitys_Articles14.jpg

Een bestaande woning aanpassen: niet altijd eenvoudig

Bijgewerkt op 17 Mar 2023

Wie thuis veilig oud wil worden, moet vaak zware en ingrijpende werken laten uitvoeren. Maar wat als u in plaats daarvan zou kunnen verhuizen naar een areedsl aangepaste woning in een serviceresidentie?

  1. / Nieuws
  2. / Leven in een residentie
  3. / Een bestaande woning aanpassen: niet altijd eenvoudig

Een efficiënte woningdiagnose opstellen

Het is meestal beter om niet te wachten tot een oudere bewoner afhankelijk wordt voordat u de woning aanpast om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Een steunrail naast de wc, een antislipvloer in de badkamer, gemakkelijk bereikbare stopcontacten en schakelaars: er zijn talloze hulpmiddelen op de markt om het dagelijkse wooncomfort te verbeteren. Daarom is het aangeraden om zo vroeg mogelijk een autonomiediagnose van uw woning aan te vragen. Deze analyse wordt bij u thuis opgesteld door een ergotherapeut of een erkend bouwexpert.

Voor een paar honderd euro krijgt u een diagnose op basis van de volgende vier pijlers:

  1. de inrichting van de woning;
  2. de aanwezige uitrusting voor comfort en veiligheid;
  3. de verplaatsing en/of oriëntatie in de ruimte;
  4. hulpmiddelen voor naasten die hulp verlenen indien van toepassing.

Vraag informatie bij de regionale overheid over eventuele steun om de woningdiagnose gedeeltelijk of volledig te financieren.

Welke aanpassingswerken voor de woning van ouderen krijgen voorrang?

Aan de hand van deze diagnose ontdekt u wat er zoal moet gebeuren in verschillende aanpassingscategorieën: de slaapkamer, keuken, badkamer/wc, mobiliteit, welzijn en comfort, preventie, nieuwe technologieën, …

Enerzijds is het aanpassen van een woning voor verminderde autonomie erg prijzig (gemiddeld 10.000 euro). Anderzijds moeten al die aanpassingen niet altijd tegelijk gebeuren. Het is dus belangrijk dat u bepaalde werken prioriteit geeft.

Alle oplossingen bekijken … zoals verhuizen naar een al aangepaste woning

Voor sommige werken is het noodzakelijk dat u tijdelijk ergens anders verblijft. Deze werken kunnen namelijk overlast met zich meebrengen, zoals lawaai, stof of delen van de woning die niet toegankelijk zijn. Gelukkig kunt u in zo’n geval een tijdelijk verblijf in een serviceresidentie van DOMITYS boeken. Dit verblijf kan enkele dagen tot enkele weken duren, zodat u tijdens de werken in een verblijf kunt logeren waar u op geen enkel vlak aan comfort moet inboeten.

En wie weet: misschien wilt u nog wel wat langer blijven? De appartementen in de DOMITYS-residenties zijn ontworpen om het welzijn en comfort van de senioren te garanderen. Van de badkamer tot de keuken en de gangen: alles is tot in de puntjes bestudeerd zodat de residenten in de allerbeste omstandigheden thuis oud kunnen worden. Bovendien zijn ook de dienstruimtes rond de woning (restaurant, salon-bibliotheek, zwembad, sportzaal, …) zo ontworpen dat u elke taak gemakkelijk kunt uitvoeren en u zich overal gemakkelijk kunt verplaatsen.

Het aanpassen van een woning voor minder autonome senioren kost niet alleen tijd en geld, maar ook veel energie. Maar wat als u gewoon zou verhuizen naar een al aangepaste woning in een serviceresidentie van DOMITYS? 

Ander nieuws dat u misschien interesseert